În săptămâna 18-22 mai 2015 au avut loc activităţile ultimei mobilităţi organizate în cadrul proiectului multilateral Comenius "My holiday, your heritage".
Unitatea şcolară "Şcoala profesională agricolă Conde de S. Bento," care a găzduit cadrele didactice şi elevii celor şapte ţări participante la proiect, este situată în orăşelul portughez Santo Tirso.
Agenda activităţilor din cadrul proiectului a fost una complexă şi a debutat cu turul de prezentare a unităţii şcolare gazdă, după care întreaga echipă a proiectului a vizitat Primăria Oraşului Santo Tirso precum şi principalele atracţii turistice ale oraşului.
A doua zi din cadrul mobilităţii a fost dedicată workshop-urilor atât pentru profesori cât şi pentru elevii. Elevii au avut posibilitatea de a participa la alegere la una dintre următoarele activităţi: fabricarea dulceţurilor (gemurilor), brânzeturilor, pâinii sau îngrijirea animalelor.
Cadrele didactice au realizat o prezentare a unităţii şcolare pe care o reprezintă precum şi a oraşului din care provin, pentru elevii Şcolii profesionale agricole "Conde de S. Bento". Ziua s-a încheiat cu o vizită a întregii echipe în orăşelul turistic Guimarães.
În cea de-a treia zi, membrii echipei proiectului, elevi şi profesori, au vizitat oraşul Porto.
Cea de-a patra zi a debutat în forță pentru toţi participanţii.
Cele şapte echipe de elevi au realizat şi au susţinut o prezentare Power Point în faţa colegilor şi a cadrelor didactice. Tema prezentărilor "Meşteșuguri locale valorificate în turismul rural.”
Profesorii au participat apoi la un workshop unde au fost învăţaţi cum să pregătească desertul preferat al portughezilor dar și al celor ce vizitează Portugalia "Pastéis de Nata", în timp ce elevii au continuat activitatea derulată în workshop-uri unde au învăţat cum să pregătească dulceaţă, brânzeturi, pâine sau cum să îngrijească animalele.
După prânz, profesorii au participat la o sesiune de lucru privind realizarea raportului final al proiectului "My heritage, your holiday", după care a urmat o inițiere în ceea ce privește "Degustarea diferitelor tipuri de vinuri".
Elevii au avut un program sportiv liber organizat în Parque da Rabada (Santo Tirso).
Seara s-a încheiat cu cina festivă organizată în incinta şcolii gazdă pentru toţi participanţii la proiect, profesori și elevi deopotrivă.
În ultima zi a mobilității, echipa şcolii noastre -prof. Koteles Lavinia - coordonator, prof. Faur Monica - membru în echipa de proiect şi elevele Lupescu Andreea IX E, Marta Carolina-Ecaterina, Părcălab Mădălina X D - au vizitat capitela Portugaliei, Lisabona.
Dorim să mulţumim pe această cale şcolii gazdă pentru implicarea, generozitatea şi căldura de care au dat dovadă pe tot parcursul acestei mobilităţi.
Prof. MONICA FAUR, membru în echipa proiectului