În perioada 4-8 iulie 2016, s-a desfăşurat la Paris, la ELFE „Ecole de langue franҫaise” cursul de formare continuă pentru profesori intitulat „Didactique et méthodologie” la care au participat 5 profesori de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” în cadrul proiectului de mobilitate şcolară, Acţiunea Cheie 1, Erasmus+, Formarea profesorilor la standarde europene, număr de referinţă: 2015-1-RO01-KA101-014186.
Cursurile selectate pentru acest proiect răspund nevoilor de formare ale profesorilor şi elevilor şcolii noastre: ameliorarea competenţelor lingvistice prin imersiune, dobândirea unor cunoştinţe noi de predare-învăţare, adoptarea unor metode activ-participative moderne, schimbul de idei şi bune practici cu profesori din şcoli europene.
Profesorii participanţi: Coroianu Liana, Rus Adela, Morariu Dorina, Creangă Alin şi Paşcalău Marcel au avut şansa extraordinară de a lua parte alături de formatorii lor şi de alte grupuri de profesori şi elevi la activităţi teoretice şi practice interesante, asigurate de centrul de formare.
Activitatea de formare a cuprins 15 ore de teorie în cadrul cărora profesorii au lucrat individual sau în echipă exerciţii de exprimare orală pornind de la documente autentice: articole din presă, fişe de lucru din diferite metode de învăţare a limbii franceze, audiţii, prezentare în PPT, alte materiale furnizate de către formatori. Scopul modulului de Limbă a fost dezvoltarea competenţelor de limbă prin reactualizarea cunoştinţelor şi dezvoltarea de noi instrumente lingvistice, care să permită optimizarea înţelegerii şi exprimării orale în vederea comunicării în diverse situaţii cotidiene. Modulul de Didactică a pus accent pe înţelegerea şi interpretarea documentelor autentice în conformitate cu cerinţele Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi, iar profesorii au descoperit metode moderne de predare şi învăţare care să motiveze elevii pentru învăţare activă şi să faciliteze progresul lor în situaţii reale de înţelegere/exprimare orală şi de înţelegere/exprimare scrisă. În cadrul modulului de Civilizaţie au fost abordate teme de actualitate prin intermediul literaturii, presei, cinematografiei, muzicii, în vederea aprofundării cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie. Activitățile teoretice au fost completate de cele practice, cuprinzând vizite şi întâlniri cu personalităţi ale vieții politice, economice, sociale şi culturale: vizită la Senat, la Assemblée Nationale, cartierul artiştilor Montmartre, librăria străină, muzeul Picasso, Versailles, etc.
Experienţa la Paris a fost o oportunitate pentru profesorii noştri care, datorită acestui stagiu, s-au dezvoltat din punct de vedere profesional (au dobândit şi întărit diferite competenţe şi au putut cunoaşte profesionişti în domeniul educaţiei), dar şi personal (au legat prietenii care se vor consolida în viitor). Pentru unii dintre ei a fost prima experienţa de acest gen şi îşi doresc ca în viitor să continue perfecţionarea lor prin asemenea cursuri.
În concluzie, recomandăm tuturor profesorilor din judeţul Bihor şi din ţară să participe la cursuri de formare în străinătate prin programul Erasmus+.
Proiectul Colegiului Economic „Partenie Cosma” se desfăşoară pe o perioadă de 24 de luni şi se adresează profesorilor de cultură generală, fiind prevăzute mobilităţi ale profesorilor în Franţa, la Paris şi Besanҫon şi în Malta, limbile de desfăşurare ale cursurilor fiind franceza şi engleza.
Informațiile furnizate în acest articol reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar A.N.P.C.D.E.F.P și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații.