Dezvoltarea responsabilității sociale la antreprenorii de mâine
În perioada 10 – 14 octombrie 2016, un grup de profesori (prof. Koteles Maria – coordonator, prof. Moca Mihaela, prof. Faur Monica) și elevi (Mărcuș Cristian, Știube Emanuela, Suiugan Carmen) ai Colegiului Economic "Partenie Cosma" Oradea au participat, în Santo Tirso – Portugalia, la activitățile organizate în cadrul proiectului Erasmus+ "Încurajarea viitorilor antreprenori – creatori ai unei lumi prospere" (Parteneriat Strategic – Cooperare pentru inovație și schimb de bune practici – 2015/2017).
Cea de - a patra mobilitate din Portugalia a reprezentat pentru membrii țărilor participante (Launceston College – Marea Britanie, LP Issec Pigier, Toulouse – Franța, Escola Profissional Agricola Conde S. Bento, Santo Tirso – Portugalia, Ekonomska i turisticka skola, Daruvar – Croația, IES Pedro de Valdivia, Villanueva de la Serenas – Spania, Colegiul Economic "Partenie Cosma", Oradea – România, Insituto Professionale Servizi Enogastronomia e Ospitalita Alberghiera, Arzachena – Italia) prilejul de a vizita companii portugheze de renume mondial precum și de a cunoaște antreprenori de succes. Memorabil a fost turul efectuat la ferma de plante aromatice organice Cantinho das Aromaticas, avandu-l ca ghid chiar pe proprietarul fimei, un antreprenor vizionar, fost elev al școlii gazdă, care a reușit să-și conducă afacerea pe poziția a doua în clasamentul mondial al celor mai vândute ceaiuri organice.
Tematica întâlnirii a fost "Responsabilitatea socială a companiilor", iar agenda activităților s-a concentrat în jurul acestei teme: vizite la companii locale, workshop-uri (prezentarea de către elevi a ideii lor de afaceri privind înființarea de firme, precum și exemple de bună practică a companiilor din țările de proveniență privind responsabilitatea socială), speedmeeting-uri cu oameni de afaceri portughezi. Elevii au fost impresionați de ideile de afaceri prezentate de antreprenori, care nu vizează doar obținerea profitului ci și o coexistență pașnică cu natura, o latură a responsabilității sociale foarte apreciată în Portugalia. Astfel, ferma de alge Tok de Mar, cu cultură sustenabilă, prezentată de un antreprenor, fost biolog, i-a inspirat și motivat foarte mult pe elevii români, care sperăm că vor aplica acest model de afaceri și în încercările lor antreprenoriale viitoare, în beneficiul comun al societății și mediului.
Ca o noutate, în cadrul acestei mobilități, elevii au petrecut o zi întreagă în companii locale unde au preluat o parte din sarcinile angajaților.
Echipa de proiect:
Prof. Koteles Maria
Prof. Moca Mihaela
Prof. Faur Monica