În cadrul galei JA INVESTEȘTE ÎN EDUCAȚIE - Business Hall Of Fame organizat global de Junior Achievement și dedicat recunoașterii contribuției profesorilor, elevilor și studenților implicați în programe internaționale educaționale de tip learning by doing, Colegiului Economic "Partenie Cosma" din Oradea i-a fost acordată distincția "Școala Antreprenorială a Anului". Tot cu această ocazie elevii școlii coordonați de dna. prof. Moca Mihaela au fost premiați pentru Cea mai bună idee de afacere în domeniul HORECA.
Recunoașterea la nivel european va avea loc în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe data de 22 Septembrie 2016 în Riga, Letonia, și la care va fi invitat un reprezentant din partea școlii.
Motivația acordării distincției
-
ACTIVITĂȚILE DE EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ INCLUD MAJORITATEA ELEVILOR ȘI PROFESORILOR
Colegiul Economic ”Partenie Cosma” Oradea este una dintre primele unități de învățământ din țară care, în 1997, a aderat la proiectul J. A. România de promovare a unui învățământ economic modern racordat la exigențele unei economii de piață emergente. De atunci și până în prezent, numărul elevilor și profesorilor implicați în promovarea programelor J.A.R. a crescut continuu. Astăzi putem afirma că 75% dintre elevii și profesorii colegiului sunt implicați în programe J.A.R.
În anul școlar 2015-2016, ca urmare a implicării școlii în: Programul ”F.E.”, Proiectele POSDRU, ” Pregătirea elevilor pentru demararea și administrarea unei afaceri”,” Skills for Jobs”, în Programele Erasmus+ ”Inspiring and Developing Our Future Wealth Creators Through Entreprneurship”, ”360 Social Enterprise”, Leonardo ”How to Build an International Company” și Comenius ”My Heritage, Your Holiday” 90% dintre elevii și profesorii noștri sunt implicați în activități de educație antreprenorială relevante.
Dacă avem în vedere întregul ansamblu al activităților instructiv educative putem afirma că toți profesorii și elevii colegiului participă la activități de educație antreprenorială.
2. ȘCOALA ARE O VIZIUNE ȘI UN PLAN PENTRU EDUCAȚIA ANTREPRENORIALĂ
(Scurtă descriere a principalelor direcții de dezvoltare prevăzute în plan)
Prin P.A.S. Colegiului Economic ”Partenie Cosma” Oradea se afirmă ca ”O școală pentru comunitate, școala viitorilor antreprenori !”, garanția unui învățământ tehnologic de calitate ”pentru un oraș modern și prosper”.
Până la sfârșitul actualului deceniu, Colegiului Economic ”Partenie Cosma” Oradea își va consolida statutul de lider al colegiilor tehnologice din Bihor și va fi recunoscut pe plan regional și național pentru: calitatea serviciilor educaționale oferite, deschiderea față de interesele comunității, promovarea antreprenoriatului și a valorilor cetățeniei active.
Realizarea unei oferte educaționale de calitate din perspectiva Colegiului Economic ”Partenie Cosma” Oradea presupune realizarea unor obiective strategice ca: adaptarea ofertei educaționale la nevoile și exigențele pieței muncii și mediului de afaceri; integrarea în circuitul național și european al proiectelor și parteneriatelor ce vizează promovarea antreprenoriatului și antreprenoriatului social; valorificarea oportunităților oferite de mediul economic local, național și european, asigurând astfel integrarea rapidă și eficientă a absolvenților pe piața muncii etc.
3. EXISTĂ RESURSE SPECIFICE ALOCATE EDUCAȚIEI ANTREPRENORIALE
(Descrieți acele resurse specifice)
Colegiul Economic ”Partenie Cosma” Oradea dispune de resurse importante alocate educației antreprenoriale, astfel:
- 24 săli de clasă dotate cu V.P., laptop, conectare la internet (48 săli începând din septembrie 2016);
-
2 cabinete de informatică (4 începând din septembrie 2016);
-
1 cabinet IT multipoint system;
-
2 cabinete dedicate disciplinelor economice/F.E. și Compania elev (4 începând din septembrie 2016);
-
1 Laborator de afaceri/ F.E./ Compania elev/Agenția de turism/Banqueting;
-
4 cabinete fonetice, începând din septembrie 2016, pentru formarea competențelor de comunicare într-o limbă străină;
-
1 cabinet pentru proiectele și parteneriate naționale și internaționale;
-
Softuri educaționale dedicate;
-
Manuale, ghiduri metodologice oferite de J.A.R, literatură de specialitate, baze de date cuprinzând linkuri ale resurselor on line;
-
44 profesori ce implementează la clasă programe sau proiecte legate de educația antreprenorială;
-
Resurse de asistență și consiliere (voluntariat) oferite de agenții economici din Oradea și J.A.R. cu care avem încheiate parteneriate în acest sens.
4. ȘCOALA SPRIJINĂ ÎN MOD ACTIV DEZVOLTAREA PROFESIONALĂ CONTINUĂ A CADRELOR DIDACTICE ÎN DOMENIUL EDUCAȚIEI ANTREPRENORIALE
(Scurtă descriere)
Colegiul Economic ”Partenie Cosma” Oradea sprijină activ dezvoltarea profesională continuă prin organizarea sau găzduirea de seminarii / cursuri / traning-uri în domeniul educației antreprenoriale cum au fost cele din:
- 26.04.2013 susținut de Călin Dorin (J.A.R.);
-
07.10.2015 susținut de Victor Dumitrache (J.A.R.);
-
19.11.2015 Alice Duțu (J.A.R.);
-
20.05.2015, 09.06.2015 și 09.10.2015 Delia Badea (C.C.I. Cluj și C.C.I. Bihor) la care au participat, în medie, 24 profesori.
Tot în sprijinul dezvoltării profesionale a cadrelor didactice se înscriu și participările în proiecte internaționale (Leonardo, Comenius și Erasmus+) care vizează promovarea educației antreprenoriale cum sunt : ”Learnig by Doing – How to Build an International Compay”, ”European Professional Experience in Gastronomy and catering Service”, ”Inspiring and Developing Our Future Wealth Creators Through Entrepreneurship”,”European Traning în Turism and Catering”, ”360 Social Entreprise” și ”Formarea profesorilor la standarde europene”, la care au participat sau urmează să participe în acest an școlar un număr de peste 50 de profesori.
5. MODUL ÎN CARE ȘCOALA IMPLICĂ COMUNITATEA LOCALĂ ȘI SECTORUL DE AFACERI ÎN ACTIVITĂȚI DE EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ
(Scurtă descriere)
Colegiul Economic ”Partenie Cosma” Oradea înțelege că nu-și poate realiza obiectivele strategice ce stau la baza viziunii și misiunii sale fără o strânsă colaborare cu sectorul de afaceri. Această colaborare este potențată de dezvoltarea infrastructurii economice, sociale și culturale a orașului Oradea și a județului Bihor. Agenții economici din parcurile industriale, cei ce activează în domeniul serviciilor comerciale, turistice și de alimentație publică sunt partenerii noștri naturali. Evoluțiile acestora, succesul lor din ultimii ani au făcut din Oradea unul dintre cele mai atractive orașe din țară, o sursă de inspirație și motivație a viitorilor antreprenori pe care dorim să-i formăm.
Prin intermediul parteneriatelor încheiate cu 105 agenți economici, elevii Colegiului beneficiază de consultanță în afaceri, stagii de practică și orientare profesională. La rândul lor, profesorii realizează mai ușor legătura teoriei cu practica printr-o mai adecvată cunoaștere a mediului economic, prin adaptarea competențelor pe care le formează la cerințele reale ale acestuia.
6. DE CE AR TREBUI DESEMNATĂ ACEASTĂ ȘCOALĂ DREPT ”ȘCOALA ANTREPRENORIALĂ A ANULUI 2016”
(Argumentare)
Aproape 20 de ani de implicare în promovarea unui învățământ economic modern, în general, și a educației antreprenoriale, în special, stau la baza realizărilor pe care le invocăm astăzi în susținerea solicitării noastre de acordare a acestei prestigioase distincții.
Ca realizări pentru anul școlar 2015-2016 menționăm:
- Atragerea în promovarea antreprenoriatului prin diferite programe, proiecte și activități - 52 profesori (90%) și 779 elevi (89%);
-
Proiectului Erasmus+ ”360 Social Entreprise” - 22 profesori și 383 elevi;
-
Proiectul POSDRU ”Pregătirea elevilor pentru demararea și administrarea unei afaceri” - 12 profesori și 74 elevi;
-
Proiectul POSDRU ”Skills for Jobs” - 19 profesori și aproximativ 450 elevi;
-
Proiectul Erasmus+ ”Inspiring and Developing Our Future Wealth Creators Through Entrepreneurship” - 18 profesori și 45 elevi;
-
Proiectul Erasmus+ ”European Professional Experience în Gastronomy and Catering” - 6 profesori și 35 elevi;
-
Proiectul Erasmus+”European Traning în Turism and Catering” - 3 profesori și 15 elevi;
-
Firma de exercițiu cu implicarea a 27 profesori, 228 elevi;
-
2015 - Locul II competiția națională ”BUSINESS PLAN”;
-
Parteneriatele încheiate cu agenții economici din Oradea și județul Bihor având ca obiect consilierea în inițierea unei afaceri, stagii de practică și orientarea profesională;
Programul managerial ”Campusul școlar ”.P. Cosma” pentru un învățământ tehnologic de calitate” prin care ne propunem să devenim un exemplu de bună practică la nivel național inclusiv prin promovarea antreprenoriatului.
7. REFERINȚE ȘI INFORMAȚII ADIȚIONALE
Câteva dintre cele mai semnificative realizări și rezultate anterioare anului școlar 2015-2016 care ilustrează continuitatea și consistența demersurilor noastre de promovare a educației economice și antreprenoriale:
- 1997 – începerea implementării programelor J.A.R;
-
1998 – parcurgerea modulului teoretic ”Economia de piață se învață” și realizarea ”Companiei elev”;
-
1998 – prima participare în HEWLLET PACKARD GLOBAL BUSINESS CHALANGE;
-
1998 – premiul ”CEA MAI BUNĂ CLASĂ CEL MAI BUN PROFESOR” – participanți în programele J.A.R;
-
1999 – participare la CONFERINȚA ANUALĂ J.A.R. – BUCUREȘTI;
-
2000 – pilotarea programului ”Cum se conduc afacerile”;
-
2000 – primul titlu național la MANAGEMENT AND ECONONIC SIMULATION EXERCISES;
-
2000 – realizarea programului GLOBE în colaborare cu Colegiul Sutton – West Ontario din Canada;
-
2000 – participare la CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ JUNIOR ACHIEVEMENT – BRATISLAVA;
-
2001 – Locul I la CONCURSUL NAȚIONAL DE MARKETING;
-
2001 – participare la CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ J.A. – CALGARY (Canada);
-
2002 – Locul IV în finala HPGBC – San Diego (California) SUA;
-
2002 – 2003 Proiectul Comenius – ”International Trening Office” (ITO);
-
2002 – 2004 Colaborare cu CENTRUL ROMÂN PENTRU EDUCAȚIE ECONOMICĂ;
-
2003 – al doilea titlu național la MANAGEMENT AND ECONONIC SIMULATION EXERCISES;
-
2003 – 2006 Proiectul Comenius – ”E-Commerce”;
-
2006 – Locul III în finala EUROPEAN CHALANGE (MESE) – PARIS;
-
2006 – 2009 Proiect Comenius – ”The Consumer Behaviour of Young Adults in European Comparison;
-
2007 – Locul II în finala EUROPEAN CHALANGE (MESE) – BUCUREȘTI;
-
2009 – Locul I în competiția ”Piața de Capital”;
-
2009 – Mențiune în finala JE-YE BANKS IN ACTION – BRUXELLES;
-
2010 – Locul III în finala JE-YE BANKS IN ACTION – BRUXELLES;
-
2011 – Locul II competiția națională ”BUSINESS PLAN”;
-
2011 – Participare la Târgul Internațional al ”Firmelor de exercițiu” – LUXEMBURG;
-
2012 – Participarea la Târgul Internațional al ”Firmelor de exercițiu” – NEW-YORK (SUA);
-
2013 – 2015 Proiect Leonardo ”How to Build an International Company”;
2013 – 2015 Proiect Comenius ”My Heritage, Your Holiday” (management în turism).