Ola, Portugal!
Ţara azulejos-ilor, a cerului luminos, a oceanului învolburat și a simplității locuitorilor, dar şi ţara care se mândreşte cu o arhitectură extravagantă, castele de poveste, monumente impunătoare sau orăşele pline de farmec, ascunse într-un peisaj cu linii verzi în pofida anotimpului – Portugalia – a fost cea de-a treia destinaţie din cadrul proiectului “ Experienţe profesionale europene în serviciile din alimentaţie publică”, perioada 9-24 XI 2015 .
Barcelos, oraşul gazdă, situat în provincia Braga, în aproprierea localitaţii Porto, are o bogată istorie. Aici a fost sediul primului conte al Portugaliei (1298) şi al primului duce de Braganza (1442), dinastie care avea apoi să domnească în Portugalia .
Dar, printre nenumăratele istorii legate de acest pamânt cu oameni harnici şi ospitalieri, un loc deosebit îl ocupă legenda cocoşului de Barcelos, cocoş aducător de noroc, unul din simbolurile naţionale din Portugalia. Întruchipând triumful dreptăţii atunci când oamenii se luptă pentru îndeplinirea acesteia, înfaţişat într-o multitudine de forme , cocoşul din Barcelos a devenit o parte intregrantă a vieţii cotidiene din Portugalia .
Pentru două săptămâni, campusul Asociaţiei Mobility Friends avea să ne fie casă şi ne-am acomodat ușor ajutaţi de designul minimalist al construcţiilor perfect intregate într-un decor natural superb şi totodată de ospitalitatea şi amabilitatea gazdelor .
Fiecare zi petrecută în acest oraş din nordul Portugaliei a constituit o oportunitate în plus pentru a descoperi elemente ce definesc un popor: cultura, istoria, limba, tradiţiile, gastronomia.
O parte din tainele bucătăriei portugheze aveau să fie desluşite prin priceperea chefilor de la cele trei restaurante - Terrasos di Pesticos, M si Fatty Feros unde s-a desfășurat practica propriu-zisă. Bacalhao, codul alb ţinut în sare si apoi uscat e unul din felurile tradiţionale portugheze și constituie ingredientul principal în peste o mie de reţete; Serradura, un desert pe cât de simplu de realizat, pe atât de apetisant cu doar două ingrediente principale : biscuiți și frișcă.
Cultura şi istoria regiunii Minho au fost dezvăluite şi în cadrul excursiilor organizate de prietenii noștri: Porto, Braga, Guimares, Viana Do Castelo, Pont de Lima, Valenca, Tui sunt oraşele vizitate, iar o trăsătura comună a acestora e aceea că parcă au fost construite acum o mie de ani în aşteptarea turiștilor care să vină în anii două mii. Toate aceste oraşe au fost ridicate în zone deluroase, astfel ca străzile sunt o superbitate – coşmarul şoferilor, bucuria turiştilor: clădiri vechi, străzi în pantă şi înguste ….
Cele două zeci de ore de limba portugheză au pus bazele însuşirii si practicării acesteia, îndrumaţi fiind de carismaticul profesor Bruno, de la care am putut afla mai multe despre cultura, muzica şi sportul acestei ţări.
În plus, am avut ocazia de a socializa şi schimba păreri cu colegii din alte ţari precum Letonia, Lituania, Croatia, Polonia, Slovacia, exersând astfel cunoştinţele noastre de limba engleză dobândite până acum.
Aşadar, toţi participanţii la cel de al treilea flux al proiectului “ Experienţe profesionale europene în seriviciile din alimentaţie publică”, am avut parte de o experiență deosebită, în care s-a îmbinat aromonios utilul cu plăcutul, şi pe care am repeta-o cu siguranţă fără să stam pe gânduri.